Besin öğeleri ve liflerle dolu yulaf, tüketebileceğiniz en besleyici tam tahıllı gıdalardan biridir. Yulaf ezmesi ve su, inek sütü veya bitki bazlı sütler gibi sıvılar ile hazırlanan yulaflı karışımlar/yulaf lapası ise çok popüler bir kahvaltı yemeğidir.
Yulafın kanıtlanmış bir çok sağlık yararı bulunmaktadır; kilo kaybı sağlar, kalp hastalığı riskini azaltır ve kan şekerini düşürür. Daha başka bir çok sağlık faydası bulunmaktadır.
1. Kilo Yönetimi- 4 Saat Süren Tokluk
Yulaf ezmesi çözülebilir lif bakımından zengindir, bu yüzden insanlar yulaf tükettikten sonra diğer yiyeceklere kıyasla daha hızlı bir şekilde midede tam doluluk hissederler. Kısa sürede gelen bu doluluk hissi, kişinin porsiyon büyüklüğünü azaltmasına ve kilo verme hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir. Yulaf ezmesinin iştah üzerindeki etkisine bakan araştırmacılar, dolgunluğun arttığı ve sonraki 4 saat boyunca yemek yeme isteğini azalttığı sonucuna varmışlardır.
2. Bol Miktarda Vitamin Ve Mineral Kaynağı
Yulaf ezmesi, kalorileri düşük olmasına rağmen birçok vitamin ve mineral içeren, besin öğeleri açısından zengin bir besindir. Besin öğeleri içeriği yüksek olan düşük kalorili yiyecekleri yemek, bir insanın kilo vermesine veya sağlıklı kiloyu korumasına yardımcı olurken vücudunun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini sağlayabilir.
Yulaf ezmesi;
Magnezyum
Demir
Fosfor
Çinko
Folat
Bakır
B-1 Ve B-5 Vitaminleri içerir.
3. Antioksidan Kaynağı
Yulaf ezmesi yüksek seviyede antioksidan içerir. Spesifik olarak, avenantramidler bakımından zengin bitki bazlı bileşikler olan polifenolleri içerir. Avenanthramides, neredeyse sadece yulafta bulunan bir antioksidan türüdür. Avenantramidlerin tansiyonu düşürebilecek nitrik asit üretiminin arttırılması, kan akışını iyileştirmek, iltihabı ve kaşıntıyı azaltmak gibi faydaları bulunmaktadır.
4. İnsülin Yanıtını İyileştirir Ve Kan Şekerini Düşürür
Yulaf ezmesi, insülin yanıtını iyileştirmeye ve muhtemelen kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilecek beta-glukan adı verilen çözünür bir lif içerir. Tip 2 diyabet hastalarında, günlük beslenmeye yulaf ezmesi eklemesinin, yemeğe fazladan şeker eklemedikleri sürece kan şekeri seviyelerini yönetmelerine yardımcı olduğu gösterilmiştir. Tip 2 diyabet hastaları için yulaf ezmesinin yararları üzerine yapılan araştırılmalarda, yulaf ezmesinin kan şekeri kontrolünü olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Tip 1 diyabet hastalarında yulaf ezmesinin güvenliğini test etmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
5. Kolesterol Seviyelerinin İyileştirilmesi
Yulaf ezmesinin beta-glukan içeriği nedeniyle sağlıklı kolesterol seviyelerini destekleyebileceğini gösteren kanıtlar mevcuttur. 2014 yılında yapılan bir derlemede , insanların günde 3 gram (g) veya daha fazla beta-glukan tüketmesi durumunda, yulaf ezmesi tüketiminin toplam kolesterol seviyesini azaltabileceği tespit edilmişitir. Araştırmaya göre, beta glukan düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü (LDL) veya “kötü kolesterolü” azalttğı, ancak yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolünü ( HDL) veya “iyi kolesterolü” etkilemediği gösterilmiştir. HDL kolesterolünüzü artırmak istiyorsanız ise egzersiz yapmalısınız.
6. Sindirim Sisteminde Yaşayan Sağlıklı Bakterileri Destekler
Yulaf ezmesi içindeki beta-glukan, suyla karıştığında jel benzeri bir madde oluşturur. Bu çözelti mideyi ve sindirim sistemini kaplar. Böylece bağırsaktaki iyi bakterileri besler, bu da iyi bakterilerin büyüme hızlarını arttırır ve sağlıklı bir bağırsağa katkıda bulunabilir. Yulaf ezmesinin bakteriyel gelişim üzerindeki etkisini inceleyen çalışmalar bu olumlu etkiyi desteklemektedir.
7. Astım Riskini Azaltabilir
Astım, çocukluk döneminde sıklıkla gelişen yaygın bir durumdur. Belirli gıdaların astım gelişimi için bir risk faktörü iken bazı gıdalar da riski azaltabilir. 3.781 çocuğun alındığı bir çalışmada, ilk yiyeceklerinden biri olarak yulaf yiyen çocuklarda 5 yaşına kadar astım gelişme ihtimalinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Riski azaltabilecek diğer yiyecekler arasında buğday, çavdar ve arpa gevrekleri de bulunmaktadır.
8. Kabızlığı Önler Ve Giderir
Kabızlık, neredeyse herkesi hayatlarının en az bir noktasında etkileyen yaygın bir gastrointestinal problemdir. Yulaf ezmesi içindeki lif, gastrointestinal kanalda barsak hareketlerini teşvik ederek kabızlığın giderilmesine veya önlenmesine yardımcı olur.
Teşekkürler bilgilendirici bir yazı olmuş (Y)